Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Κάνουν «καλό» οι άπληστοι τραπεζίτες στην κοινωνία;

Από Daily Mail / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Είναι οι άπληστοι τραπεζίτες κάτι «καλό» για την κοινωνία; Οι πολιτισμοί που έχουν ισότητα είναι «πιο αδύναμοι» από αυτούς που έχουν ανισότητα. Οι ελλείψεις τροφίμων επηρεάζουν περισσότερο τους φτωχούς, αλλά οι ανώτερες τάξεις είναι σε θέση να διατηρήσουν ιεραρχίες. Σε ίσες κοινωνίες όλοι υποφέρουν το ίδιο, κάνοντας αυτούς τους πολιτισμούς λιγότερο ικανούς να προσαρμοστούν στις δύσκολες συνθήκες.

Κοινωνίες με παγιωμένα συστήματα τάξεων ευδοκιμούν καλύτερα από ό, τι εκείνες με μια ισχυρή αταξική ισότητα, προτείνει νέα έρευνα από τις ΗΠΑ.

Όταν το κατώτερο άκρο της κοινωνίας έχει λιγότερα από την ανώτερη τάξη, κάνει τους ανθρώπους πιο πιθανό να μεταναστεύσουν σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών, σύμφωνα με την ομάδα του Stanford University της Καλιφόρνιας.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια προσομοίωση σε υπολογιστή με μοντέλο δύο παράγοντες – την σταθερότητα και τα ποσοστά της μετανάστευσης για τους δύο τύπους της κοινωνίας, μια με «ισότητα», και μία με ανισότητα.

Τα αποτελέσματα δημιουργούν έκπληξη.

Στους «στρωματοποιημένους» πολιτισμούς, με άκαμπτες ταξικές δομές, η έλλειψη τροφίμων ή χρήματος επηρέασαν τους φτωχότερους ανθρώπους περισσότερο, ενώ όσοι βρίσκονταν στην κορυφή επηρεάστηκαν λιγότερο και οι κοινωνικές ιεραρχίες παρέμειναν άθικτες.

Η επιβίωση της άρχουσας τάξης - και η κοινωνική δομή που να την θέτει σε εφαρμογή - σήμαινε ότι οι κοινωνίες αυτές θα μπορούσαν να προσαρμοστούν πιο γρήγορα.

Συγκριτικά, με τις κοινωνίες που λειτουργούν με πιο ισότιμες γραμμές, η στέρηση μοιράζεται μεταξύ του πληθυσμού.

Υποφέρουν τις επιπτώσεις ευρύτερα και είναι συνεπώς λιγότερο ικανές να προσαρμοστούν, και πιο αργές για να ανακτήσουν.

«Το γεγονός ότι οι άνισες κοινωνίες υπερτερούν αριθμητικά από τις εξισωτικές κοινωνίες μπορεί να μην οφείλεται στην αντικατάσταση της ηθικής της ισότητας από μια πιο εγωιστική ηθική, όπως αρχικά μπορεί κάποιος να σκεφτεί», είπε η ειδική στην πολιτιστική εξέλιξη Deborah Rogers, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Οι «στρωματοποιημένες (άνισες) κοινωνίες απλά εξαπλώνονται και κυριαρχούν, παραγκωνίζοντας τους άνισους πληθυσμούς».


Αυτή η διαφορά στο «επιβίωσης» ήταν πιο εύκολα ορατή στα πρώτα στάδια των ανθρώπινων κοινωνιών.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό με τον οποίο οι στρωματοποιημένες κοινωνίες μπορεί να κατέχουν μεγαλύτερο μέρος του κόσμου», λέει ο Marcus Feldman, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Οι ανισότητες στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Η κατανόηση των αιτίων και των συνεπειών της ανισότητας και πώς μπορούν να μειωθούν είναι μια από τις κεντρικές προκλήσεις της εποχής μας ».

Αυτό σημαίνει ότι οι άνισοι πολιτισμοί αναπτύσσονται και εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, ενώ οι ίσοι πολιτισμοί εκτοπίζονται, προσθέτοντας στον κατάλογο των λόγων για τους οποίους απέτυχε ο κομμουνισμός ως κοινωνικό πρότυπο όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον καπιταλισμό.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, υπονοεί ότι ο πολιτισμός των «μπόνους των τραπεζιτών» κρατά τελικά την κοινωνία μας ισχυρή από τον να κάνει ένα αηδιασμένο και αγωνιζόμενο κοινό να φεύγει μακριά σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Η ερευνητική εργασία γεννήθηκε μέσα από την εργασία για το διδακτορικό της Deborah Rogers, η οποία είναι σήμερα ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη της Γερμανίας.

Διάφορες θεωρίες έχουν προταθεί για την ανάπτυξη της ανισότητας και των ιεραρχικών κοινωνιών κατά τα πρώτα χρόνια του ανθρώπινου πολιτισμού, με μερικές να υποδηλώνουν ότι είχαν να κάνουν με τον έλεγχο των συστημάτων άρδευσης των καλλιεργειών, ενώ άλλοι είπαν ότι συνέβη αργά λόγω των μικρών διαφορών στον πλούτο λόγω κληρονομικότητας.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Ούτε καλό κάνουν, ούτε κακό. Διαμεσολαβούν Μεσάζοντες. Κάνουν αυτό που θέλουν οι πελάτες και πέραν των αμοιβών τους δεν έχουν αυτοσκοπούς. Οι πελάτες κάνουν ότι κάνουν είτε είναι συγκε΄ντρωση, είτε αφαίμαξη, είτε πολύ ρίσκο. Φυσικά οι τραπεζίτες "φαίνονται" και ιστορικά έχουν υπάρξει αποδιοπομπαίοι τράγοι για συνέπειες πελατών και αφεντικών. Φυσικά και προσφέρεται για άπληστη συμπεριφορα μια τράπεζα, αλλά είναι πάντα σε διαμεσολάβηση και εξυπηρέτηση αιτήματος.

Πάρε πχ την Γκολτμαν Σαξ και την Κυβέρνηση Σημίτη. Ο Πελάτης είχε το αίτημα, η Τράπεζα απλά υλοποίησε το αίτημα. Θα μου πεις, εάν παραγείλεις έναν ...φόνο, θα φταίει ο εκτελεστής. Θα φταίει, αλλά στον πόλεμο λένε δεν φταίει ο στρατιώτης αλλά ο μέγας αρχηγός.

Και μια που μιλάμε για την Γκολντμαν να σου πω ποιά είναι η μεγάλη της αμαρτία. Αντεχει ακόμα. ΟΛΟΙ οι άλλοι του συναφιού της έκλεισαν ή απορροφήθηκαν. Η Γκόλντμαν αντέχει και ενοχλεί τις μεγάλες τράπεζες, και τα μεγάλα αφεντικά τους. Αλλά άντε πες το αυτό στα σκυλιά που ψάχνουν για αίμα.

Η Ντοϋτσε Μπανκ δεν έφτιαξε την Ζήμενς. Η Ζήμενς έφτιαξε την Ντόϋτσε Μπανκ. Οι σιδηρόδρομοι έφτιαξαν τις μεγάλε αμερικανκές τράπεζες. Ανάγκη κλητήρων έκαν την Αμερικαν εξπρές. Οι Ναϊτες (αιρετικοί σατανιστές κλπ) δάνειζαν τον Φίλιππο, και τους καθάρισε όχι λόγω αίρεσης, αλλά λόγω ανα΄γκης διαγραφής χρεών. Και την δεκαετία του 30 οι ακοί στην Γερμανία ήταν οι τραπεζίτες (αλλά ειδικά οι αγγλοεβραίοι τραπεζίτες, κάτι σαν τους κερδοσκόπους΄σήμερα). Ο κερδοσκόπος είναιο υπαλληλίσκος που παίρνει ποσοστά από το trading του πελάτη του. Την σύνταξή σου την διαχειρίζεται κάποιος κερδοσκόπος. Φαντάσου να ήταν χασοσκόπος (καλά εδώ είναι λωποδύτες, αλλά αυτό είναι πάλι άλλο θέμα). Τα φαινόμενα απατούν.

ΥΓ μάντεψε ποιός χρηαμτοδοτεί από το 1985 μελέτες ότι οι Τράπεζες ίσως δεν κάνουν και καλό ...

Δημοσίευση σχολίου