Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Φιλοσοφία και πολιτική

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο Πλάτων έλεγε, «εάν μη οι φιλόσοφοι άρξωσι, ουκ έσται κακών παύλα» ( αν δεν κυβερνήσουν ενάρετοι άνθρωποι που αγαπούν το λαό, δε θα ’χουν τα κακά του κόσμου τελειωμό).

Κάποιος παραμελούσε τη γυναίκα του για χάρη της δουλειάς του. Ο πατέρας του, που ανησυχούσε για την αποξένωση των παιδιών του, συμβούλευε το γιο του να πλησιάσει περισσότερο τη γυναίκα του.

"Θα της αυξήσω το επίδομα", έλεγε ο γιος του «και θα ’ναι ευχαριστημένη». (Ο άνθρωπος πίστευε ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με τα χρήματα!) Το ζευγάρι τελικά χώρισε και τα παιδιά τους διχάστηκαν από την πίκρα του χωρισμού.

Τί έχουν να πουν τα πολιτικά κόμματα για την αποξένωση και τη διάσπαση της οικογένειας και της κοινωνικής συνοχής; (Τα τελευταία χρόνια η Εκπαίδευση περιορίστηκε στην απλή επαγγελματική κατάρτιση κι απάλειψε από τους στόχους της τη μόρφωση!)

Οι πολίτες γνωρίζουν τα γινόμενα. Αναζητούν το νόημα στη ζωή. Ενώ οι πολιτικοί, εραστές των μύθων, «ουδέν ακούουν». Ένας απ΄ τους μεγαλύτερους μύθους των πολιτικών είναι ο χωρισμός των πολιτών αντί σε πλούσιους και φτωχούς, σε δεξιούς κι αριστερούς.

Ο μύθος της Δεξιάς και της Αριστεράς παράταξης δείχνει ότι τα προβλήματα δεν είναι οικονομικά όπως υποκρίνεται η Αριστερά ή προβλήματα ελευθερίας, όπως επίσης υποκρίνεται η Δεξιά. Είναι προβλήματα ηθικά, διότι οι άρχοντες δεν κυβερνούν με αρετή.

http://moschoblog.blogspot.com/2012/03/blog-post_1154.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου