Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Που διορίσθηκε ο Άλεξ Ρόντος; Το έγγραφο διορισμού του

κλικ για μεγέθυνση
Κανείς δεν πάει χαμένος άμα συνδυάζει πολιτική, διπλωματία, γνωριμίες και «ειδικές αποστολές». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Άλεξ Ρόντος. Έγινε γνωστός ως «αφανής» σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου όταν ήταν στο Υπουργείο Εξωτερικών και τον ακολούθησαν πολλές φήμες για σχέσεις του με την απέναντι ακτή του Ατλαντικού. Βρέθηκε στη Γιουγκοσλαβία την περίοδο του πολέμου (εννοείται ότι στο πλευρό των Σέρβων), αλλά και στο πλευρό του (φιλοδυτικού) προέδρου της Γεωργίας Σαακασβίλι, ενώ ενεπλάκη και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Και μετά, όταν ο Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός, βρέθηκε πάλι δίπλα του.

Όμως τώρα οι καιροί άλλαξαν. Ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι πια πρωθυπουργός και ο Α. Ρόντος ανέλαβε νέα διεθνή (και πάλι) αποστολή. Και μάλιστα με δικομματική στήριξη σε ότι αφορά την Ελλάδα. Διότι στον διορισμό του συναίνεσε και η ΝΔ διά του Υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα!

Ο Άλεξ Ρόντος διορίσθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2011 ως ειδικός εκπρόσωπος της Ε.Ε. για το Κέρας της Αφρικής, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012, αλλά η θητεία του μπορεί να παραταθεί. Ο διορισμός έγινε ύστερα από πρόταση της λαίδης Κάθριν Άστον, η οποία είναι η αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και βέβαια με ελληνική έγκριση από το Υπ.Εξ. Η απόφαση διορισμού είναι η 2011/819/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ε.Ε. στις 9 Δεκεμβρίου 2011.

Ο χώρος ευθύνης του Α. Ρόντος είναι το Τζιμπουτί, η Ερυθραία, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Σομαλία, η Ουγκάντα, το Σουδάν και το νότιο Σουδάν. Να υπενθυμίσουμε ότι το νότιο Σουδάν απέκτησε πρόσφατα την ανεξαρτησία του μετά την ανθρωπιστική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή και ένα πόλεμο που κράτησε για χρόνια και στρεφόταν εις βάρος των αμάχων. Όμως αυτά δεν πολυενδιαφέρουν την Ε.Ε., ούτε τις ΗΠΑ. Το νότιο Σουδάν διαφέρει από το βόρειο επειδή έχει πετρέλαιο! Έτσι η περιοχή αποκτά επιχειρηματικό και στρατηγικό ενδιαφέρον…

[Η απόφαση εδώ]

http://www.avantipopolo.gr/2012/03/blog-post_2424.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου