Mείζονα γεωστρατηγική αναταραχή σε όλη την Ευρώπη βλέπουν πλέον με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεα αμερικανικά think tanks, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που σαρώνει την ευρωζώνη. Όπως αναφέρει ο Jonathan-Simon Sellem στο JSSNews, αλλά και το ίδιο το Stratfor.
"Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θα το ομολογήσουν ανοιχτά, αλλά φοβούνται ότι η δεινή οικονομική κατάσταση σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσωτερικές επαναστάσεις οι οποίες εύκολα θα εξάγονταν.
Η Ισπανία δεν έχει ανάγκη μόνο από 100 δισεκατομμύρια για ν σώσει τις τράπεζές της, πρέπει επίσης να τροφοδοτήσει τις περιφερειακές κυβερνήσεις της, οι οποίες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος 36 δισεκατομμυρίων μέχρι το τέλος του 2012.
Εξάλλου, η Ισπανία δεν αποτελεί η χειρότερη ανησυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 200 δισεκατομμύρια αργότερα αυτό το έτος. Που θα τα βρει;".
Ας δούμε τα βασικά σημεία των αναλύσεων των παραπάνω, τα οποία βέβαια καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα:
- Η Ευρώπη κινδυνεύει από σοβαρά εσωτερικά προβλήματα ασφάλειας λόγω των λαϊκών μαζών που περιθωριοποιούνται από την οικονομική κρίση σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία. Μετά θα έρθει και η σειρά της Γαλλίας.
- Η Ελλάδα αν κατρακυλήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις θα παρασύρει και την Κύπρο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί της
- Η Ισπανία δεν σώζεται, αλλά το πρόβλημα αναχρηματοδότησης της Ιταλίας είναι πολύ μεγαλύτερο
- Η Ρωσία θα μπορούσε να αξιοποιήσει την εσωτερική κατάρρευση σε Ελλάδα και Κύπρο για να τις ελέγξει στρατηγικά μαζί με τα ενεργειακά αποθέματα που έχουν.
Ας δούμε και τα σημαντικότερα σημεία των αναλύσεων:.
- "Σε δύο εβδομάδες, οι Έλληνες θα πάνε πάλι στις κάλπες. Η άκρα αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Τους τελευταίους μήνες, η βία χτύπησε τους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Άνθρωποι σε απόγνωση αυτοκτονούν δημόσια, υπενθυμίζοντας στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η λεγόμενη αραβική άνοιξη, που ανέτρεψε πολλά αραβικά καθεστώτα, ξεκίνησε με την αυτοθυσία ενός πλανόδιου πωλητή στην Τυνησία".
- "Αργότερα αυτό το μήνα, η Ελλάδα θα χρειαστεί 5,2 δισ. € σε κεφάλαια διάσωσης από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αντάλλαγμα, οι Έλληνες πρέπει να περάσουν 14,5 δισεκατομμύρια € σε μέτρα λιτότητας. Ποια κυβερνηση είναι ικανή μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον να πάρει τέτοια μέτρα χωρίς να κινδυνέψει με επανάσταση; Εάν ο θυμός και η απογοήτευση συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ελλάδα, η χώρα θα μπορούσε να κατρακυλήσει στο χάος".
- "Ένα χάος που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και την Κύπρο, όπου η κατάσταση είναι εξίσου ασταθής λόγω του ότι η Κύπρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομία της Ελλάδας. Μια κατάρρευση της Ελλάδας θα παρέσυρε τη Κύπρο μαζί της αφού ενώ η Ρωσία διέσωσε τον δημοσιονομικό τομέα με το δάνειο των 3 δισ. ευρώ οι τράπεζές της μετά το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.
- "Και αν η ΕΕ δεν παρέχει τα χρήματα, άλλοι θα μπορούσαν: Τον Δεκέμβριο του 2012, η Ρωσία είχε ήδη παράσχει ένα διμερές δάνειο 3 δισ. ευρώ. Η Ρωσία είναι σίγουρα σε θέση να διασώσει τη Κύπρο. Οι Ρώσοι, όμως, είναι πιθανό να θέλουν κάτι σε αντάλλαγμα.
Αν παρέμβει η Ρωσία, που μπορεί να νιώσει ότι κλονίζεται η θέση της στην Συρία η στρατηγική κατάσταση σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να αλλάξει, αφού θα θελήσει να αποκτήσει στρατηγικές προσβάσεις σε μια κατεστραμμένη Ελλάδα και μια βυθισμένη Κύπρο".
- "Αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ μικρά ψάρια σε σύγκριση με την Ισπανία. O ισπανικός τραπεζικός τομέας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. H Bankia, τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, έχει επείγουσα ανάγκη διάσωσης από την ισπανική κυβέρνηση (21 δις. ευρώ). Η Bankia, ένα κρατικό ίδρυμα που χτίστηκε πέρυσι στα ερείπια επτά περιφερειακών τραπεζών που δεν μπορούσαν πλέον να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες του κραχ των ισπανικών ακινήτων, βρίσκεται ουσιαστικά σε πτώχευση. Για να μπορέσει να σώσει όλες τις ισπανικές τράπεζες, η ήδη υπερχρεωμένη κυβέρνηση της Μαδρίτης χρειάζεται τουλάχιστον 90 δισ. ευρώ. (σ.σ. τελικά παίρνει 100).
Την ίδια ώρα, η ανεργία των νέων είναι πάνω από το 50%, η ισπανική νέα γενιά δεν έχει καμία δυνατότητα, κανένα μέλλον. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν και ως εκ τούτου μπορεί εύκολα να πεισθούν ότι η επανάσταση εναντίον αυτού του πολιτικού συστήματος είναι μια λύση. Πρόκειται για μια πολιτικά επικίνδυνη κατάσταση, που θα έπρεπε να λάβουν υπόψη οι ΗΠΑ. Όλες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης θα μπορούσαν σύντομα να βρεθούν σε θύελλα".
- "Εάν η Ισπανία πηγαίνει στον υπόνομο, η Ιταλία θα ακολουθήσει. Οι δεσμοί Iσπανίας με την Ιταλία σημαίνουν ότι και αυτή θα πέσει μαζί της. Αν η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ πέσει, η Γαλλία είναι πιθανό να την ακολουθήσει. Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για την καταστροφή".
- "Από μια τέτοια καταστροφή είναι βέβαιο ότι το Κρεμλίνο δεν θα χάσει αυτή την ευκαιρία. Ήδη το περασμένο έτος, ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Arkady Dvorkovich είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να δανείσει χρήματα και να προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης. Προσέφερε «τόσο να συμβουλεύσει όσο και να συμβάλει στη σταθερότητα στην Ευρώπη με τα δικά μας οικονομικά αποθέματα».
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Dvorkovich δήλωσε ότι «η επιβίωση του ευρώ είναι μια πρώτης σημασίας ανησυχία για τη Ρωσία». Τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί «η Ελλάδα να παραμένει στη ζώνη του ευρώ».
Η Ρωσία έχει, χωρίς αμφιβολία, στρατηγικά συμφέροντα να συνδέσει με την οικονομική υποστήριξη της. Πολλοί θα χάσουν από την κρίση του ευρώ, αλλά η Ρωσία δεν θα είναι μεταξύ των χαμένων".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου