Μεγάλα και κρίσιμα είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την πυρκαγιά που έθεσε εκτός επιχειρησιακής δράσης το νεώτερο ZUBR, ΠΤΜ "Κέρκυρα" (L-182), τόσο ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε η πυρκαγιά, όσο και από την μη έγκαιρη αντίδραση των πυροσβεστικών ομάδων του ΠΝ και όλα αυτά στον κεντρικό ναύσταθμο της Αμφιάλης.
Το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε στο πρυμναίιο τμήμα του πλοίου, το οποίο βρισκόταν προς την πλευρά της θάλασσας, δηλαδή σε ένα σημείο με πολύ περιοσμένη προσβασιμότητα, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Το περίεργο είναι ότι η πυρκαγιά ξέσπασε μέσα στο ναύσταθμο της Αμφιάλης, όπου βρίσκεται η Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΕΝ), τα Κέντρα Εκπαίδευσης και άλλων κτιρίων, οι εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), της Διοίκηση Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ) και των βέβαια των αερόστρωμνων της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων (ΔΑΔ) και η ύπαρξη οργανωμένων πυροσβεστκών ομάδων υποτίθεται ότι είναι δεδομένη!
Το μόνο ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι ότι η πυρκαγιά δεν κατέστρεψε ολοσχερώς το πρυμναίο τμήμα που βρίσκονται και οι πέντε αεριοστρόβιλοι, αλλά περιορίστηκε στην "φούστα" της πρύμνης και ορισμένα αντικαταστάσιμα υλικά.
Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να πούμε "μικρό το κακό", αλλά στην περίπτωση των ZUBR με τα "ειδικά" πολιτικά προβλήματα δεν είναι ακριβώς έτσι: Πριν πέντε χρόνια σε μία προσέγγιση ενός άλλου ZUBR στην ράμπα, μια λάθος κίνηση στο τιμόνι είχε ως αποτέλεσμα να προσκρούσει το σκάφος στην ξηρά και να καταστραφεί η "φούστα" του.
Από τότε μένει "δεμένο" και κανείς δεν έχει ασχοληθεί μαζί του, με την δικαιολογία της "έλλειψης κονδυλίων" ακόμα και όταν δεν υπήρχε θέμα κονδυλίων πριν από το 2010. Πόσο κοστίζει μια "φούστα" από την Ρωσία; Δύο εκατομμύρια ευρώ! Όσο πέντε μεσαία διαμερίσματα...
Αυτό που πραγματικά δημιουργεί προβληματισμό είναι ότι έχουν αρχίσει και διαρρέουν φήμες περί "τσιγάρου" που έπεσε επάνω στα ειδικά υφασμάτινα επικαλύμματα που έχουν αγοραστεί (χωρίς να δώσει έγκριση ο κατασκευαστής) για να προστατεύουν υποτίθεται τις ελαστικές "φούστες" από τον ήλιο. Αυτά θα έπρεπε να είναι άφλεκτα, αλλά - λένε από το ΠΝ, αποδείχθηκαν εξαιρετικά εύφλεκτα και μάλλον κάποιος έριξε τσιγάρο επάνω τους ή κάποιο αφημένο γυαλί προκάλεσε πυράκτωση των υφασμάτων, άρπαξαν φωτιά και στην συνέχεια μεταδόθηκε στην "φούστα".
Αυτά, τονίζουμε, ότι διαρρέονται και θα πρέπει να αναμένουμε το επίσημο πόρισμα της πυροσβεστικής. Ακόμα κι έτσι να είναι, οι ευθύνες αυτών που που έδωσαν την έγκριση προμηθείας στο συγκεκριμένο ύφασμα επικάλυψης που από άφλεκτο αποδείχθηκε εύφλεκτο και αυτοί που εξέδωσαν την αρχική εντολή προμηθείας, χωρίς να έχει την έγκριση του κατασκευαστή ένα τέτοιο υλικό, είναι ακριβώς οι ίδιες ευθύνες ως να ενεργούσαν για λογαριασμό του εχθρού. και αυτό θα πρέπει να το λάβει υπ'όψιν του ο Α/ΓΕΝ Κ. Χρηστίδης. Ο οποίος έμελλε να γίνει ο πρώτος Α/ΓΕΝ μετά τον Β'Π.Π. που χάνει πλοίο εν όρμω...
Σε οποιαδήποτε περίπτωση το σαμποτάζ παραμένει η πιο πιθανή περίπτωση, ακόμα κι έτσι να είναι. Σε πόσα πολεμικά πλοία δεμένα στο ναύσταθμο ένα τσιγάρο (το οποίο σημειωτέον απαγορεύεται ρητά) μπορεί να προκαλέσει τέτοια πυρκαγιά ή πόσα "γυαλιά" κυκλοφορούν αδέσποτα στο σκάφος για να προκαλέσουν πυράκτωση;
Και όλα αυτά συνέβησαν στο νεώτερο και πλέον πλοίο που βρισκοταν μάλιστα σε επιχειρησιακή επιφυλακή (βάσει της Δημής Δυνάμεων, δύο ZUBR πρέπει να είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή για να αναλάβουν δράση).
Μέσα σε όλα να πούμε ότι για τα πλοία (τρία ρωσικής ναυπήγησης και ένα ουκρανικής) ουδέποτε υπογράφτηκε συμφωνία υποστήριξης με την Ρωσία (Follow On Support), ουδέποτε αγοράστηκαν σοβαρές πιθανότητες υλικών (ζήτημα αν έχουν αγοραστεί ανταλλακτικά 150.000 ευρώ όλα αυτά τα χρόνια) και γενικά έχουμε να κάνουμε με ένα σαμποτάζ διαρκείας που έχει απαξιώσει τις πλέον κρίσιμες πλατφόρμες ταχείας γεφύρωσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με το μακρινό - στην περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων - Ανατολικό Αιγαίο...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου