Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ανέκδοτα έργα του μαΐστορος Ιωάννη Κουκουζέλη από την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία


Ανέκδοτα έργα του βυζαντινού μαΐστορος Ιωάννη Κουκουζέλη θα ερμηνεύσει η 25μελής Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου, την Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012, στις 8:30 μ.μ., στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (Πλατεία Καρύτση, Αθήνα). Η είσοδος θα είναι δωρεάν για το ευρύ κοινό.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την τρίτη σε σειρά προγράμματος συναυλιών αφιερωμένων στο έργο του Ιωάννη Κουκουζέλη με τη Χορηγία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και είναι το επιστέγασμα της μέχρι τώρα 35ετούς πορείας της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας.

Το μουσικό πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει συνθέσεις που έχουν προκύψει μέσα από την πολυετή έρευνα και την εντρύφηση τόσο των βυζαντινών χειρογράφων όσο και των εξηγήσεών τους στην εν χρήσει μουσική γραφή από τους Χουρμούζιο Χαρτοφύλακα και Γρηγόριο Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Από το 1990 η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία άρχισε την ηχογράφηση και την έκδοση των έργων του μεγάλου βυζαντινού μαΐστορος Ιωάννη Κουκουζέλη μετά από έρευνα και μελέτη των χειρογράφων που περιέχουν συνθέσεις του η οποία είχε ξεκινήσει από το 1980 και ενισχύθηκε ουσιαστικά επί τριετία με τη χορήγηση δύο υποτροφιών από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Σκοπός της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας μέσω της έρευνας, της ηχογράφησης και της απόδοσης του ευρύτερου έργου του Ιωάννη Κουκουζέλη είναι ο εμπλουτισμός του υπάρχοντος βυζαντινού ρεπερτορίου και η παροχή της δυνατότητας προσέγγισης του έργου του από το σύνολο των μελετητών, ερευνητών και φίλων της βυζαντινής μουσικής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ συναυλίας

«Ἤτω ἡ δόξα Κυρίου …» στίχος από τα μέγιστα ανοιξαντάρια, ήχος πλάγιος του τετάρτου.

«Ἄσπιλε, ἀμόλυντε, εὐλογημένη Θεοτόκε …» αναγραμματισμός από το δοξαστικόν «Μετὰ τὸ τεχθῆναι σε» εις την εορτήν των Εισοδίων, ήχος πλάγιος του πρώτου.

«Ἄγγελοι τὴν εἴσοδον τῆς Πανάγνου …» μεγαλυνάριον εις την εορτήν των Εισοδίων της Θεοτόκου, ήχος τέταρτος (άγια παπαδικός).

Κράτημα «ὁ μονόπνους», ήχος πλάγιος του δευτέρου, νενανώ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) ιδρύθηκε το 1977 από τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και τους συνεργάτες του, με σκοπό τη μελέτη και παρουσίαση της βυζαντινής μουσικής όπως έφθασε έως τις ημέρες μας με τη γραπτή και την προφορική παράδοση.

Η Χορωδία αριθμεί σήμερα 40 μόνιμα μέλη, άριστα εκπαιδευμένα στη θεωρία και πράξη της βυζαντινής μουσικής. Στην ιστορική διαδρομή της, έχει υποδεχθεί περισσότερα από 150 μέλη, η πλειοψηφία των οποίων ασχολούνται επαγγελματικά με τη διδασκαλία της μουσικής, τη διεύθυνση μουσικών συνόλων και την καλλιτεχνική ερμηνεία μελών της εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσης τόσο στην ελληνική περιφέρεια όσο και στο εξωτερικό.

Μεταξύ των ερμηνειών της, ξεχωρίζουν η παρουσίαση αποσπασμάτων αρχαίας ελληνικής μουσικής και παλαιορωμαϊκού μέλους, η παλαιά ακολουθία των «Τριών παίδων εν καμίνω» σε μεταγραφή και ανασύσταση Μιχάλη Αδάμη (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού), η παλαιά ακολουθία του Ασματικού Εσπερινού (αποκατάσταση της ακολουθίας και μεταγραφή Αλ. Λίγκα και Ιω. Αρβανίτη), η ηχογράφηση και παρουσίαση της ικετηρίου ακολουθίας υπέρ της Προστασίας του Περιβάλλοντος ημάς στοιχείου παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2010), οι πολλαπλές καλλιτεχνικές συνεργασίες της με βυζαντινές χορωδίες και μουσικά σύνολα (Ensemble Organum) από χώρες της διευρυμένης Ε.Ε., καθώς επίσης και η ερμηνεία σε παγκόσμια πρώτη των έργων του Μιχάλη Αδάμη «Ροδανόν» (Αθήνα 1983) και του Σωτήρη Φωτόπουλου «Ωδή Α΄» (Τορίνο 2008).

Η Χορωδία συμμετείχε και έψαλε σε κορυφαία εκκλησιαστικά γεγονότα: στην Πανορθόδοξη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ για τον εορτασμό των 2000 χρόνων από τη Γέννηση του Σωτήρος (2000), και στις Θείες Λειτουργίες και άλλες Ακολουθίες που ετέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον Άγιο Απολλινάριο in Classe (6ος αι.) στη Ραβέννα της Ιταλίας (Ιούνιος 2002), στον Άγιο Γεώργιο των Ελλήνων στη Βενετία (1998), στη Μπολώνια της Ιταλίας (2006) και στο Κίεβο της Ουκρανίας (2008), ανταποκρινόμενη στις προσκλήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Συναυλίες: περισσότερες από 1100 συναυλίες και λειτουργικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε 32 χώρες του κόσμου με συμμετοχή σε Φεστιβάλ (Επιδαύρου, Αθηνών και εξωτερικού), σε εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Ν. Υόρκης και του Λονδίνου (συναυλία στο Queen Elisabeth hall) και σε Διεθνή Συνέδρια (πέντε επίσημες συναυλίες του Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών).

Δισκογραφία: περίπου 40 εκδοτικές παραγωγές (CD & κασέτες) στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Βιβλιογραφία: εκδόσεις μελετών του διευθυντού και μελών της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, έργων του Μαΐστορος Ιωάννη Κουκουζέλη και ανατύπωση Ανθολογίας Πέτρου Μανουήλ Εφεσίου.

amen.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου