ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ
Με αφορμή την καταιγίδα των δικαστικών εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος που δημιουργούν ποσοτική έκρηξη συλλήψεων και αποκαλύψεων σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο διάπραξης των σκανδάλων που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση δεν θα πρέπει να μείνουμε μόνο στο ανάθεμα… του παρελθόντος.
Η μέχρι σήμερα ατιμωρησία, η ασυλία και η «απουσία» της δικαιοσύνης οδήγησαν τη χώρα στην απαξίωση και στην οικονομική καταστροφή. Οι διεφθαρμένοι δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και κατάφεραν να επιβληθούν σε έναν λαό που δεν του δόθηκε η απαιτούμενη παιδεία.
Λαμόγια, διαφθορά, μίζες, νεποτισμός, υπεξαίρεση χρημάτων όλα στον αέρα! Η Ελλάδα μια φυλακή! Καλά όλα αυτά αλλά πρέπει να προσέχουμε πολύ σε ποιο χρονικό σημείο και από ποιους παρουσιάζονται. Παραδείγματος χάρη είναι παραπλανητικό και λάθος να πιστεύουμε ότι με αναθέματα εναντίον των «διεφθαρμένων πολιτικών» θα επέλθει η λύτρωση και η έξοδος από την κρίση.
Η ατιμωρησία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαιώνιση και στη διόγκωση του φαινομένου. Χωρίς παιδεία ένα λαός γαλουχήθηκε με το δίλημμα: ή θα είσαι λαμόγιο ή κορόιδο! Η ατιμωρησία προέρχεται, πρωτίστως, από την περιθωριοποίηση της δικαιοσύνης με αποτέλεσμα την καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης. Αυτό το γεγονός οδήγησε στην εμπέδωση του αισθήματος της αναξιοπιστίας τους κράτους.
Nα καταλάβουμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να αφήσουμε σε δεύτερο πλάνο την οργή και να αρχίσουμε να βλέπουμε το αύριο. Και αυτό θα γίνει μόνο με καλύτερες επιλογές στο μέλλον.
Ό Έγκελς υποστηρίζει ότι στη διαλεκτική εξέλιξη οι ποσοτικές αλλαγές μεταβάλλονται σε αλλαγές ποιοτικές. Η ποσότητα των σκανδάλων δεν είναι σε καθόλου καλή αναλογία με τον χρόνο. Για σκεφτείτε, αν η κάθε υπόθεση δικαζόταν στην ώρα της ποια θα ήταν η ποιοτική αλλαγή της χώρας;
Εν τέλει ισχύει αυτό που λέει ο Μαρξ, ότι «η ποσοτική συσσώρευση φέρνει την ποιοτική αλλαγή»… Ωστόσο πρέπει να προβληματιστούμε μήπως γίνεται κατάχρηση του μεγέθους της ποσοτικής συσσώρευσης που θα οδηγήσει μόνο σε κοινωνικές αναταραχές;
Θα καταφέρουμε να βάλουμε όλοι πλάτη για να αναγεννήσουμε την Ελλάδα; Ή ο ατμός θα σκάσει το καζάνι; Και πόσες γενιές, αντέχει αυτή χώρα, να μείνουν στον πάγο;
Στην ανθρώπινη ιστορία οι κοινωνίες πήγαν μπροστά, εμείς θα μείνουμε προσκολλημένοι στο χθες… Η Αναγέννηση άλλωστε ήρθε μέσα από τρομερές πολεμικές συγκρούσεις και κοινωνικές αναταραχές…
newpost.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου