Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Τι ενέκρινε, εκ των υστέρων, ο Γιάνης Βαρουφάκης, (και) για τον Ιωάννη Βαρουφάκη;

Με απόφαση του Γιάνη Βαρουφάκη ενεκρίθη, εκ των υστέρων η μετάβαση του…ιδίου (Ιωάννη Βαρουφάκη), του Αναπληρωτή Υπουργού του ΥΠΕΞ, Ευκλείδη Τσακαλώτου και ενός ιδιώτη, σε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Φρανκφούρτη και Βερολίνο.

Η δαπάνη όπως αναφέρεται περιλαμβάνει ημερήσια αποζημίωση 6 ημερών για τον καθένα και 5 διανυκτερεύσεις για τον καθένα καθώς και το κόστος αεροπορικών και σιδηροδρομικών εισιτηρίων.

 

paraskhnio.gr

Σημείωση ΠΡΟΣΛΑΛΙΑ: Δες και αυτό.

Και στη Δι@ύγεια οι... ασάφειες του Βαρουφάκη!

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να έχει γυρίσει την Ευρώπη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και τα θεσμικά κοινοτικά όργανα, αλλά δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τους Ελληνες πολίτες για το κόστος των ταξιδιών του. Ο υπουργός Οικονομικών αγνόησε επιδεικτικά τον κανόνα διαφάνειας, που θέλει κάθε δαπάνη των υπουργείων να αναρτάται στη Διαύγεια προτού πραγματοποιηθεί. Αφού λοιπόν άφησε να περάσουν τρεις ολόκληρες εβδομάδες από το πρώτο ταξίδι του (στη Γαλλία), αποφάσισε τελικά να αναρτήσει -έστω και εκ των υστέρων- την απόφαση για τα αεροπορικά ταξίδια και τη διαμονή του, κινούμενος στα όρια της νομιμότητας. Παρέλειψε (;), όμως, να αναφέρει πόσο κόστισαν τα ταξίδια αυτά, επιλέγοντας την (προσφιλή του) ασάφεια. Επί της ουσίας, ο υπουργός καταργεί το βασικότερο εργαλείο διαφάνειας, περιφρονώντας τις διαδικασίες που έχει ψηφίσει η Βουλή.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», με απόφαση που ανέβηκε στη Διαύγεια στις 20 Φεβρουαρίου, εγκρίθηκε εκ των υστέρων «η μετάβαση στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους» του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του Δημήτρη Γιαννόπουλου, ιδιώτη (σ.σ.: όπως αναφέρεται)».

Η απόφαση


«Οι ανωτέρω» σημειώνει η -πολύ καθυστερημένη- απόφαση «μετέβησαν διαδοχικώς στις 31/01/2015 στο Παρίσι, στις 01/02/2015 στο Λονδίνο, στις 03/02/2015 στη Ρώμη, στις 04/02/2015 στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο, και στις 05/02/2015 επέστρεψαν στην Αθήνα». Σε τι θέση ταξίδεψαν οι δύο υπουργοί και ο συνεργάτης τους; Σε τι ξενοδοχείο έμειναν; Πόσο κόστισαν τα αεροπορικά εισιτήρια και η διαμονή τους στον Ελληνα φορολογούμενο; Εναν μήνα και πλέον μετά το πρώτο ταξίδι, επικρατεί «σκοτάδι» για όλα αυτά τα ζητήματα.

Στη Διαύγεια, όπου τα υπουργεία και οι φορείς δημοσιεύουν ακόμα και τις δαπάνες για την προμήθεια δύο μολυβιών, δεν υπάρχει λέξη για το κόστος αυτών των ταξιδιών. Μόνο μια γενικόλογη αναφορά, ότι η δαπάνη που προέκυψε από τις εν λόγω μετακινήσεις θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Οικονομικών για το έτος 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, και οι τρεις έλαβαν κανονικά την ημερήσια αποζημίωση για έξι συνολικά ημέρες (που δικαιούνται), παρά το γεγονός ότι μπορούσαν να την αρνηθούν, δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα του «λιτού βίου». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εξάλλου, είχε επιστρέψει την αποζημίωση που είχε λάβει για ταξίδι του στο εξωτερικό. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη διαδρομή από το Παρίσι στο Λονδίνο την έκαναν με υπερσύγχρονο τρένο Eurostar, χωρίς βέβαια ούτε σε αυτήν την περίπτωση να ενημερώσουν για το κόστος των εισιτηρίων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου