Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Άρνηση

Λαρισινά δοκίμια
Του Μ.Ε. Λαγκουβάρδου

Πάσα φυτεία ην ουκ εφύτευσεν ο πατήρ μου ο ουράνιος εκριζωθήσεται.

Ματθ.ΙΕ’ 13

Οι πολιτικοί που αγαπούν τον τόπο τους, αρνούνται τον πειρασμό της εξουσίας, όταν κινδυνεύει η ελευθερία και η επιβίωση του λαού. Η άρνηση είναι αρχαία αρετή. Ο Οδυσσέας αρνήθηκε τον πειρασμό. Βούλωσε τα αυτιά του στις σειρήνες. Δεν ξέχασε την πατρίδα. «Είσαι σκληρός με τον εαυτό σου και με εμάς, του έλεγαν οι σύντροφοί του στο νησί των λωτοφάγων. Οι σύντροφοί του ξέχασαν την πατρίδα και χάθηκαν. Οι παγίδες είναι ανοιχτές μπροστά στον κάθε άνθρωπο. Ο αγώνας να μείνουμε ελεύθεροι δείχνει την πνευματική μας ωριμότητα. Άρνηση συμβολίζει, η απαλάμη μπροστά στο στήθος του Αγίου, στις ιερές εικόνες, στην Εκκλησία. Οι άγιοι αρνούνται την ειδωλολατρία για την αγάπη του Κυρίου Ιησού Χριστού. Ο Ιούδας, δέσμιος της φιλαργυρίας, προδίδει τον Διδάσκαλό του, για τριάντα αργύρια.

Ο Ιησούς, στον κήπο της Γεσθημανή ,αγρυπνεί και προσεύχεται, την νύχτα της προδοσίας και της σύλληψής Του. Οι μαθητές Του κοιμούνται. Τρεις φορές τους ξυπνάει, αλλά και τρεις φορές τους νικάει ο ύπνος. «Ουκ ισχύσατε», τους λέει, δεν μπορέσατε να μείνετε άγρυπνοι μαζί μου; Ο Ιησούς διδάσκει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην αδιαφορούμε. «Αγρυπνείτε και προσεύχεσθε, ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν».

Οι Έλληνες διακρίνονται για την ηπιότητα και για το μέτρο. Η υπερβολή είναι αμαρτία. Την εποχή αυτή επικρατεί παντού η επιθυμία για δύναμη χωρίς ηθικά όρια. ΟΙ ρήτρες του πολιτισμού, η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη, τα συναλλακτικά ήθη, ο κοινωνικός σκοπός του δικαιώματος κ.ά. παραβιάζονται. Παντού τα γεράκια του πολέμου επιδιώκουν, να επιβάλουν μια νέα βαρβαρότητα. Στη δημοκρατία η απονομή της δικαιοσύνης γίνεται με σεβασμό στις ρήτρες του πολιτισμού. Τα δικαστήρια υποχρεούνται να ερμηνεύουν τους νόμους, σύμφωνα με τις ρήτρες του πολιτισμού. Κάθε ρύθμιση και κάθε θεσμός που προσκρούει στον πολιτισμό, πρέπει να κηρύσσεται ανυπόστατος. Τα δικαστήρια θα κηρύττουν ανυπόστατες τις παράλογες δεσμεύσεις που υπογράφονται κατ΄ επιταγήν της Ε.Ε. και παραβιάζουν τις ρήτρες του πολιτισμού και τα ανθρώπινα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Ρωτάνε μερικοί, τί νά ’καναν οι κυβερνήσεις, αν δεν υπέγραφαν μνημόνια; Κάποτε ένα πολιτικό κόμμα σε κάποια χώρα της Ε.Ε., πρότεινε να καταργηθεί ο στρατός! Αντί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι για το στρατό, να μαγνητοφωνήσουν ένα μήνυμα, που να λέει, «όποιοι θέλετε την χώρα μας, να ’ρθείτε να την πάρετε». Το πρόγραμμα αυτό, αν πράγματι υπήρξε, θυμίζει τον άπιστο οικονόμο της παραβολής του Χριστού. Ο άδικος οικονόμος έκανε φίλους ξεπουλώντας ένα μέρος της περιουσίας που του εμπιστεύθηκαν. Το ανεκδιήγητο κόμμα έκανε φίλους ξεπουλώντας την χώρα ολόκληρη! Μήπως αγωνίστηκε για να την αποκτήσει;

Οι πολιτικοί δεν δίνουν λογαριασμό στον λαό που τους ψήφισε; Αν ένα μαγνητόφωνο κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά που κάνουν οι πολιτικοί, γιατί ο λαός να τους ψηφίσει; Έτσι είναι η πολιτική με το ευρώ; Δεν αποφασίζει η κυβέρνηση. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν κρίνονται από το λαό; Ο λαός ψήφισε άρνηση στα μνημόνια, παρά την άγρια προπαγάνδα των ΜΜΕ και την ανεπίτρεπτη για ελεύθερη χώρα πίεση της Ε.Ε.

Ο Ιησούς διδάσκει να κάνουμε φίλους στον ουρανό, που σημαίνει να κάνουμε φίλους τίμια. Οι κυβερνήσεις όφειλαν να αρνηθούν να υπογράψουν μνημόνια. «Δεν υπογράφουμε μνημόνια που δεσμεύουν υπέρμετρα το λαό και που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση της χώρας. Δεν θέλουμε τέτοια «φιλία». Δεν αδικούμε το λαό που μας ψήφισε». «Θα υπογράψουν άλλοι, αν δεν υπογράψετε εσείς». «Θα υπογράψουν, χωρίς όμως την ψήφο του λαού. Και εσείς θα δημιουργήσετε τέτοιο εχθρικό κλίμα εναντίον σας, που τελικά θα έχετε την τύχη που έχουν όλοι οι αποικιοκράτες, Θα φύγετε, όπως έφυγαν όλοι τους».

Η Ελλάδα μπορεί να θρέψει το λαό της και μερικά έθνη ακόμα. Η γεωπολιτική της θέση και ο φυσικός της πλούτος, είναι το πλεονέκτημά της, που την κάνει περιζήτητη στα έθνη. Δυστυχώς απερίσκεπτοι πολιτικοί χάρισαν το πλεονέκτημα αυτό της χώρας, σαν να ήταν περιουσία τους, ενδίδοντας στον πειρασμό της εξουσίας. Η εμπειρία της Ευρωζώνης απέδειξε ότι η κυβέρνηση, εάν αγοράζει το νόμισμά της από ιδιώτες, αντί να το εκδίδει το κράτος, δεν ασκεί πολιτική, η οποία εκφράζει τους πόθους και τις προσδοκίες του λαού, Στο τέλος αυτό θα γίνει κοινή συνείδηση. Ας ευχηθούμε να μην είναι αργά!

Μέσα στη λύπη και στην ευσπλαχνία, θα φωνάξεις στον Ιησού, με όλο τον σπαραγμό της ψυχής σου. Ναι, θα σου πει. Και εσύ με τον Ιησού Κύριον και Θεόν σου, θα ζεις και θα πορεύεσαι!

eleftheria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου