Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Το φως του Ευαγγελίου

Στη Θεια Λειτουργία, μετά τον Τρισάγιο Ύμνο, ακούμε δύο αναγνώσματα-περικοπές από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, το πρώτο είναι από τις επιστολές των αποστόλων· το δεύτερο από τα Ευαγγέλια. Με τα αναγνώσματα αυτά:
-Μαθαίνουμε για το ότιο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός, έγινε άνθρωπος.
-Ακούμε το Χριστό να μας προσκαλεί στη βασιλεία Του
-«Βλέπουμε» με τα μάτια της ψυχής μας τα θαύματά Του.
-Και έτσι καταλαβαίνουμε πόσο σπουδαία είναι τα λόγια του Ευαγγελιστή Ιωάννη:
-Ναι, ο Λόγος έγινε σάρκα! Ναι, έκανε μια σάρκα ανθρώπινη, σκηνή Του! Και έτσι εμείς (χάρις στην ορατή σε μας σάρκα Του) είδαμε τη δόξα Του, που είναι η δόξα που δίνει ο Πατέρας στο Μονογενή Του. Ναι, ο Λόγος ήλθε ανάμεσα μας πλήρης από χάρη και αλήθεια (Ιωάν. 1, 14).
-Γι’ αυτό, λοιπόν, στην ευχή πού προηγείται των αναγνωσμάτων, ο ιερέας παρακαλεί το Χριστό:
-«Δώσε, φιλάνθρωπε Κύριε, να λάμψει στις καρδιές μας το άχτιστο φως σου που βοηθά τον άνθρωπο να σε αναγνωρίζει και να σε ομολογεί Θεό του και άνοιξε τα μάτια του μυαλού μας να κατανοήσουμε τα λόγια του ευαγγελίου σου».
-Συνεπώς, μιλάμε για φως πνευματικό που διαλύει το πνευματικό σκοτάδι που είναι η άγνοια του Θεού και τα έργα της αμαρτίας, που δεν μας επιτρέπουν να «δούμε» το Θεό και να τον πλησιάσουμε.
-Πρακτικά, τώρα, πώς «φωτιζόμαστε»; Μας το λέει η συνέχεια της ευχής «Βάλε μέσα μας και την αγάπη των αγίων εντολών σου ώστε να καταπατήσουμε κάθε σαρκική επιθυμία και να ζήσουμε ζωή πνευματική, σκεπτόμενοι και πράττοντας μόνο εκείνα που είναι ευάρεστα σε σένα. Γιατί συ είσαι ο φωτισμός των ψυχών και των σωμάτων μας».
-Άρα, η μελέτη του Λόγου του Θεού είναι απολύτως αναγκαία για την εν Χριστώ πορεία και προκοπή μας. Η μελέτη αυτή πρέπει να γίνεται κατά το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα, κάθε μέρα. Και να μην αρκείται ο χριστιανός στα -σχετικά μικρά- αναγνώσματα της Λειτουργίας των Κυριακών και των μεγάλων εορτών. Οι άγιοι αποστήθιζαν, μάθαιναν απέξω ολόκληρα βιβλία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Ενώ πολλοί από αυτούς γνώριζαν απέξω ολόκληρη την αγία Γραφή. Με το φως των ευαγγελικών εντολών-οδηγιών μαθαίνουμε να διακρίνουμε το καλό από το κακό, την αρετή από την αμαρτία. Είναι η εφαρμογή αυτών ακριβώς των εντολών στη ζωή μας που μας πληγιάζει στο Χριστό και μας ετοιμάζει για να ενωθούμε μαζί Του με τη θεία Κοινωνία.
(Αρχιμ. Ν.Κ.)
http://vatopaidi.wordpress.com/2010/09/25/%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85/#more-52236

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου