Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Και «Εύρηκα» και Λυρική και Alapis

ΟΙ ΠΟΛΥΣΧΙΔΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ «ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΟΥΣ», ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ, Ν. ΜΟΥΡΚΟΓΙΑΝΝΗ

Ο Ν. Μουρκογιάννης φωτογραφίζεται στη Λυρική Σκηνή
με τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο
Των: ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Στην αρχή ήταν η Goldman Sachs, μετά η Eurobank και εσχάτως η γερμανική Roland Berger που είχαν την ίδια ιδέα: τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών, αποτελούμενη από περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Η εταιρεία αυτή θα έμπαινε σε κάποιο διεθνές (ή και στο ελληνικό) χρηματιστήριο και θα πουλούσε μετοχές, αντλώντας χρήματα για τη μείωση του χρέους.

Οι λεπτομέρειες του project δεν έχουν τόσο σημασία. Η εταιρεία «πουλάει» ιδέες στο Δημόσιο και την τρόικα, για να πάρει δουλειές συμβούλου. Αν μάλιστα είναι τυχερή, εξασφαλίζει συμφωνίες και μετά την υλοποίηση, λαμβάνοντας θέση στο νέο status quo.

Συνήθως, οι προτάσεις των συμβούλων έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Ετσι και οι ιδέες της Roland Berger για αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας εσχάτως φαίνεται να έπιασαν τόπο: Προσφάτως της ανετέθησαν από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων καθήκοντα τεχνικού συμβούλου στο project της αξιοποίησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στα κρατικά λαχεία, συμπεριλαμβανομένου του στιγμιαίου κρατικού λαχείου (Ξυστό).

Είναι η πρώτη δουλειά που παίρνει η Roland Berger στο πρόγραμμα μαμούθ των αποκρατικοποιήσεων. Η συγκρεκριμένη, μάλιστα, έχει μεγάλες πιθανότητες υλοποίησης, αφού ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των σχετικών δικαιωμάτων έχει δηλώσει ο -υπό κρατικό έλεγχο- ΟΠΑΠ.

Η Roland Berger δεν είναι τυχαία εταιρεία. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων διεθνώς, η οποία συμβουλεύει, μεταξύ άλλων, τη γερμανική κυβέρνηση και τον σύλλογο γερμανών βιομηχάνων. Για την Ελλάδα ενδιαφέρθηκε τελευταία, μετά και την πύκνωση των επαφών ελλήνων πολιτικών με γερμανούς αξιωματούχους και βιομηχάνους.

Ο ιδρυτής της γερμανικής εταιρείας συμβούλων, καθηγητής Roland Berger, είναι ταυτόχρονα μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής της εταιρείας Blackstone, του μεγαλύτερου ιδιωτικού οργανισμού διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο και πρόεδρος της Blackstone Γερμανίας. «Η Blackstone έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει σχεδόν όλη την Ελλάδα» λένε διεθνείς οικονομικοί παράγοντες που γνωρίζουν τη δύναμή της. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η Blackstone είχε δηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα διάφορα project του υπουργείου το 2010. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον της για τα ακίνητα, αλλά η δουλειά δεν έγινε διότι ζητούσε πολύ υψηλές αμοιβές.

Ενας από τους σημαντικούς εταίρους (partner) της γερμανικής εταιρείας, εδώ και λίγο καιρό, δεν είναι άλλος από τον Νίκο Μουρκογιάννη, ο οποίος έχει πιάσει ήδη δουλειά και αναδιαρθρώνει από κρατικούς οργανισμούς μέχρι προβληματικές ιδιωτικές εταιρείες.

Τον Νίκο Μουρκογιάννη τον γνωρίσαμε πριν από ενάμιση χρόνο, όταν εμφανίστηκε στην Ελλάδα για να αναλάβει πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής, έπειτα από απόφαση του Παύλου Γερουλάνου. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε δηλώσει τότε ότι η πρόταση δεν του έγινε ακριβώς από την κυβέρνηση, αλλά από τον γερμανοελβετό μέντορά του, Ιγκον Ζέντερ, του οποίου πρώην υπάλληλος ήταν και ο υπουργός Πολιτισμού. Πριν από λίγο καιρό, στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα (http://www.nikosonline. com/) ότι αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή Στρατηγικών Ανασυγκροτήσεων της γερμανικής εταιρείας Roland Berger Strategy Consultants GmbH, με έδρα το Βερολίνο και την Αθήνα. Πρόκειται για εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες στη γερμανική κυβέρνηση και απασχόλησε την επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα για το περίφημο σχέδιο «Εύρηκα», που κατάρτισε και το οποίο προβλέπει: συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου (ακίνητα, λιμάνια, ορυκτό πλούτο κ.ά.), που εκτιμώνται στα 125 δισ. ευρώ, σε μια εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο, τα οποία θα εκχωρηθούν με αντάλλαγμα μείωση του χρέους.

Στο μεταξύ ο Ν. Μουρκογιάννης πρόλαβε να γίνει, επίσης, πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος στην Alapis, που δημιούργησε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Σε ερώτηση της «Κ.Ε.» για τις πολυσχιδείς δραστηριότητές του, δηλώνει ότι είναι «workaholic» (εργασιομανής) και ότι έχει μεγάλη όρεξη για δουλειά.

Παλαιοί συμφοιτητές του από τη Νομική, στα χρόνια της χούντας, τον θυμούνται ως αντικομμουνιστή, ο ίδιος, όμως, προτιμά τον όρο «αντισοβιετικός» και θεωρεί ότι ο εξυπνότερος άνθρωπος που έχει γνωρίσει είναι ο Ρόναλντ Ρέιγκαν (όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή»). Εχει εργαστεί για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και ως διευθυντικό στέλεχος εταιρείας εξοπλισμών, η οποία προμήθευσε την Ελλάδα με αεροσκάφη F16.

Οταν τοποθετήθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού στη Λυρική Σκηνή (οι φήμες στην κυβέρνηση θέλουν να γνωρίζεται και με τον αδερφό του πρωθυπουργού, Αντρίκο Παπανδρέου), προκλήθηκε δυσαρέσκεια σε αρκετά, κυρίως παλαιότερα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ κάποιοι βουλευτές έχουν διαμαρτυρηθεί και προσωπικά στον Π. Γερουλάνο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=314617

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου