Πανηγυρίζει η κυβέρνηση επειδή έκανε τον ντίλερ για τις τεράστιες υπεραξίες που αποκομίζει ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συμφερόντων Μπόμπολα.
Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξαγόρασε επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη τα μεταλλεία Κασσάνδρας έναντι μόλις 12.000.000 ευρώ και προχθές πούλησε μικρό ποσοστό της συμμετοχής του σ’ αυτά έναντι 91.000.000 ευρώ στο Κατάρ, αποκομίζοντας υπεραξίες 70.000.000 ευρώ. Η συμφωνία για την πώληση ποσοστού μετοχών της καναδικής European Goldfields (ελέγχει τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική μέσω της θυγατρικής Ελληνικός Χρυσός) στο Κατάρ υπεγράφη το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του εμίρη Αλ Θάνι. Η κυβέρνηση φρόντισε να «φουσκώσει» τη συμφωνία του ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου με το Κατάρ, καθώς δεν προχωρούν με τους επιθυμητούς ρυθμούς όσα είχε εξαγγείλει για τις επενδύσεις του εμιράτου π.χ. στο Ελληνικό ή το ναυάγιο με την πολυδιαφημισμένη επένδυση στο Αστακό Αιτωλοκαρνανίας.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε υπογράψει πέρυσι μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ, ύψους πέντε δισ. ευρώ, το οποίο δεν έχει προχωρήσει. Τώρα κυκλοφορούν φήμες σύμφωνα με τις οποίες η εταιρία συμμετοχών του εμιράτου, η Qatar Holding, ενδιαφέρεται για την εξαγορά του 35,5% του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) που πωλεί η κυβέρνηση. Ο όμιλος Λάτση, που κατέχει περί το 41% του ΕΛ.ΠΕ., έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης και η κυβέρνηση μπορεί να πωλήσει σε τρίτους μόνο αν αυτός δεν αγοράσει.
Προχθές, ο εμίρης Αλ Θάνι και ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις προοπτικές περαιτέρω επενδυτικής συνεργασίας.
Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ επωφελείται διπλά από τη συμφωνία που υπεγράφη το Σάββατο για συμμετοχή της Qatar Holdings στην European Goldfields και την παροχή δανείου 750.000.000 ευρώ για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Πρώτον, εξασφαλίζονται κεφάλαια για την προώθηση της εξόρυξης που έπειτα από πολυετείς προσπάθειες έλαβε περιβαλλοντική άδεια από το υπουργείο ΠΕΚΑ. Είναι δεδομένο ότι χωρίς το Κατάρ δύσκολα θα βρίσκονταν κεφάλαια από ελληνικές τράπεζες, αλλά και τα ξένα πιστωτικά ιδρύματα διστάζουν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Δεύτερον, με την πώληση τμήματος (7,07%) του ποσοστού που ελέγχει στη European Goldfields ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξασφαλίζει ρευστότητα περί τα 91.000.000 ευρώ. Αλλά και ο πρόεδρος του ομίλου ΑΚΤΩΡ Δημ. Κούτρας πώλησε στους Καταριανούς μετοχές της European Goldfields αξίας περί τα 36.000.000 ευρώ. Τόσο ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ όσο και ο κ. Κούτρας διατηρούν ποσοστό της European Goldfields (συνολικά περί το 15,2%), αν και η Qatar Holdings έχει τη δυνατότητα εξαγοράς επιπλέον ποσοστού.
Η συμφωνία για συμμετοχή του Κατάρ στην επένδυση της Χαλκιδικής είναι η δεύτερη κίνηση του εμιράτου στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία για στήριξη της συγχώνευσης Eurobank και Alpha Bank. Αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους, που πούλησε ένα τόσο σημαντικό στοιχείο, όπως τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, έναντι πινακίου φακής και σήμερα άλλοι καρπώνονται τεράστιες υπεραξίες, με την κυβέρνηση να χειροκροτεί.
Φώτης Κόλλιας
dimokratianews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου