Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

«Επενδύσεις» σε καιρό ύφεσης και φτώχειας


Σε καιρό ύφεσης και προσπάθειας γενικής μείωσης δανεισμού, πολλές δουλειές, οριακές και μη, και πολλές απάτες (που βασίζονται σε εύκολο χρήμα και πλούσια κορόϊδα) καταρρέουν.

Μετά την χρεωκοπία της Solyndra, στις ΗΠΑ, κατέρρευσε και άλλη εταιρία φωτοβολταϊκών, παρά τις χλιδάτες και γενναιόδωρες αμερικανικές επιδοτήσεις. Όταν καταρρέουν φωτοβολταϊκές εταιρίες σε χώρα λίγο πλουσιότερη από εμάς, και εμείς φαντασιωνόμαστε φαραωνικά έργα στην Κοζάνη και δεν ξέρω που αλλού, μου θυμίζει την προμήθεια ακριβών ψηφιακών παροχών από τον ΟΤΕ, όταν οι κατασκευαστές ψηφιακών παροχών κατέρρεαν και τα προϊόντα τους κατέληγαν μπιρ παρά παντού, πλην Ελλάδος. Να αναρωτηθεί ο ΓΑΠ (εάν του έχει μείνει φαιά ουσία να αναρωτιέται) γιατί του σερβίρουν απάτες, και ποιος θα πληρώνει την νύφη. Και να διαβάζει ειδήσεις από την Ελλάδα...


Το ότι έρχονται οι Γερμανοί να μας ...σώσουν, το έχουμε εμπεδώσει. Και το '41, την σωτηρία μας είχαν κατά νου, και την υγιεινή διατροφή μας. Τώρα θα μας σώσουν με πράσινη ενέργεια και διαχείριση αποβλήτων. Ωστόσο, όφελος θα υπάρξει μόνο στον τομέα των εξαγωγών της Γερμανίας εάν επωφεληθούν από την πιθανή προώθηση σχετικών τεχνολογιών και στην απασχόληση λίγων επιστατών και τοποτηρητών εδώ. Θα παράγουν ρεύμα; Το φωτοβολταϊκό ρεύμα είναι πάνω από 8 φορές ακριβότερο από το συμβατικό. Το αιολικό , πάνω από 3 φορές. Θα μειώνουν CO2; Η χρηματιστηριακή τιμή (μαϊμού λέω εγώ) του CO2 σήμερα είναι περί τα €13, και το κόστος μείωσης CO2 με τα φωτοβολταϊκά, €716(!) τον τόνο.

Και νοιάζεται κανείς για CO2 σήμερα; Μα ανακάλυψαν, λένε τρύπα στο όζον, πάνω από την Αρκτική, που οφείλεται στους ασυνήθιστα κρύους χειμώνες και την ...Κλιματική Αλλαγή. Το CO2 υπερθερμαίνει ή υπερκρυώνει τον Πλανήτη; Πόσος καιρός θα περάσει για να το καταλάβουν αυτό στον ...Σκάϊ; Που είναι ο κύριος Οζονολόγος να μας πει πως το όζον φταίει για την κατάρρευση του Μυκηναϊκού πολιτισμού; Ή φταίει το χλώριο;


Και όλη αυτή η μόδα με φωτοβολταϊκά σε στέγες... Όταν βάλουν 10.000 σπίτια φωτοβολταϊκά στις στέγες τους, και πληρώνονται €7.500 τον χρόνο το καθένα, ή έχουν «τσάμπα» ρεύμα, το ποσό των 10.000 x 7.500 = 75.000.000 (ναι, 75 εκατομμύρια) το πληρώνουν οι υπόλοιποι 10.000.000 καταναλωτές (συν πληρώνουν το κέρδος του Γερμανού που τα εξάγει, και επιδοτούν τον τεχνικό που τα έβαλε και τον έμπορο που τα μεταπούλησε). Αν ΟΛΟΙ μας βάζαμε φωτοβολταϊκά στις στέγες για τα € 7.500 τον χρόνο, θα φαλίριζε η ΔΕΗ ή ο ΔΕΣΜΗΕ και θα είμαστε στο σκοτάδι, κυριολεκτικά. Η πυραμίδα δουλεύει όσο είναι για λίγους. Βέβαια, εάν ΕΓΩ βάλω τέτοια στην ταράτσα μου και με πληρώνετε εσείς, μου αρέσει. Περί αυτού δεν πρόκειται;


Πάντως, και το ξαναλέω, μην δανειστείτε και προς Θεού, μην βάλετε υποθήκες και προσημειώσεις για τέτοια πράγματα. Τζιζ. Οι διαφημίσεις της κάθε Γιουρομπάνκ είναι λίγο παραπλανητικές ...παγίδες. Αφήστε το ενεργειακό ή το οικονομικό ή το τεχνικό. ΔΕΝ υπάρχει τίποτα με 25ετή ορίζοντα στην Ελλάδα.


Σε καιρό ύφεσης και φτώχειας, «επενδύσεις» που απλά ακριβαίνουν το ρεύμα (σε καιρό μειωμένης ζήτησης ρεύματος και αδυναμίας εξόφλησης λογαριασμών) είναι, απλά και σκέτα, χοντρές απάτες.

Όσο για την Γερμανούς... Δείτε τι κάνουν στην χώρα τους. Εισαγωγή πυρηνικού ρεύματος από Τσεχία και Γαλλία, ὅπερ ἔδει δεῖξαι.

http://technews-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post_03.html (ευχαριστώ Φακ Κώστα)
http://envthink.blogspot.com/2011/10/blog-post_03.html (ευχαριστώ Καταλυτικέ)
και η απορία της Ολυμπίας.

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/10/blog-post_9737.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου