Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

" Τ ε τ έ λ ε σ τ α ι"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Τ ε τ έ λ ε σ τ α ι", αυτή είναι η τελευταία λέξη του Ιησού πριν πεθάνει επάνω στο σταυρό, σύμφωνα με τη μαρτυρία του αγαπημένου του μαθητή και ευαγγελιστή Ιωάννη.

Ποιοι ήταν κοντά Του στις τελευταίες στιγμές; Λίγα μόνο αγαπημένα του πρόσωπα:Η μητέρα του και η αδελφή της μητέρας του Μαρία του Κλωπά, η Μαρία η Μαγδαληνή και ο αγαπημένος Του μαθητής που κατέγραψε τη μαρτυρία του στο Ευαγγέλιό του.

Από τους άλλους δικούς του δεν ήταν κανείς και μια που δεν ήταν κανείς κανείς δεν άκουσε από το στόμα του Κυρίου την τελευταία λέξη "Τ ε τ έ λ ε σ τ α ι" η οποία σημαίνει ότι τα πάντα έχουν συντελεστεί, ότι η αποστολή του Κυρίου ως ανθρώπου στη γη ήρθε εις πέρας.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του αγίου Ιωάννη εκτός των άλλων έχει το νόημα, ότι μαθαίνουμε την αλήθεια όταν προσεγγίζουμε σ΄ αυτήν με πίστη και αγάπη. Η πίστη κι η αγάπη δίδει τη δύναμη να είμαστε παρόντες την ώρα της αλήθειας, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας.

Για τους απόντες η ώρα της αλήθειας θα αργήσει ναρθεί κι ίσως να μην έρθει ποτέ. Οι άλλοι φίλοι του Ιησού και οι πλησίον "μακρόθεν έστησαν", για να επαληθευθεί η προφητεία του Δαβίδ "οι φίλοι μου και οι πλησίον μακρόθεν έστησαν".

Ο φόβος η φιλαυτία και τα άλλα δαιμονικά πάθη μας απομακρύνουν την ώρα της αλήθειας με αποτέλεσμα να μην έχουμε τη χάρη να δώσουμε στους επερχομένους την μαρτυρία μας. Σε κάποιους από μας μπορεί η χάρη αυτή να αργήσει ναρθεί, σ΄ άλλους ίσως να μην έρθει ποτέ. Είναι αυτοί που δεν θα τους δοθεί ποτέ πια η ευκαιρία να πουν το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ στη ζωή τους. Αυτοί θα κλάψουν πικρά. Ίσως τίποτε δεν είναι πιο πικρό από την μετάνοια αυτή.

Διαβάζοντας το Ευαγγέλιο και εμβαθύνοντας στο νόημά του κρινόμαστε για τη στάση που τηρούμε σ΄ αυτά που συντελούνται σήμερα στην πατρίδα μας, που σαν το Χριστό είναι επί ξύλου κρεμάμενη, με όλα τα πρόσωπα της προδοσίας του Χριστού στους ρόλους τους, με τους προδότες, με τους σταυρωτές, με τους υποκριτές με αυτούς που στην ουσία απουσιάζουν από δειλία ή από σκοπιμότητα.

Ευτυχώς,με τη χάρη του Θεού, δε λείπουν ποτέ οι άνθρωποι που σαν τον Ιωάννη, τον αγαπημένο μαθητή του Ιησού, στέκουν κοντά στην αλήθεια και γίνονται μάρτυρες για τις γενεές που έρχονται.Ένας από αυτούς τους αληθινούς φίλους του Χριστού υπήρξε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ας ακούσουμε τη δική του μαρτυρία,τη μαρτυρία ενός από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς:

"Η πλουτοκρατία ήτο, είναι και θα είναι ο μόνιμος άρχων του κόσμου, ο διαρκής Αντίχριστος. Αυτή γεννά την αδικίαν, αυτή τρέφει την κακουργίαν, αυτή φθείρει σώματα και ψυχάς. Αυτή παράγει την κοινωνικήν σηπεδόνα. Αυτή καταστρέφει κοινωνίας νεοπαγείς." (Οι χαλασοχώρηδες).

Τα πάντα έχουν ίσως συντελεστεί στην πατρίδα μας. Η πατρίδα μας βρίσκεται επάνω στο σταυρό.Καθένας από εμάς παίρνει τη θέση που του ταιριάζει ή αποφεύγει να πάρει θέση. Εμείς όμως δεν απελπιζόμαστε όταν όλα έχουν συντελεστεί, γιατί προσδοκούμε την Ανάσταση. Ο Ιησούς μετατρέπει την ήττα σε νίκη. Στη νίκη του γλυκυτάτου Ιησού προσβλέπουμε. Αυτός είναι ο λυτρωτής της πατρίδας μας και του καθενός από εμάς! Αμήν!

http://moschoblog.blogspot.com/2011/10/blog-post_03.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου