Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αιολικά στην Γερμανία;


Σας έχω κουράσει με τα ενεργειακά της Γερμανίας (διάφορες αναρτήσεις στην ενότητα αυτή) αλλά από εκεί ξεκινάει η πράσινη άσκηση, να δούμε ξανά αυτοί που βρίσκονται.

Σε μία εξαιρετική ιστοσελίδα από την Γερμανία (που μου υπέδειξε σχολιαστής) βρήκα ότι τα αιολικά συνέβαλαν κατά 7,6% στην ηλεκτροδότηση, σε σχέση με 6% το 2010 (και 6,5% το 2008). Αλλά είναι σωστή αυτή η στατιστική; Ή κοροϊδεύουν και τους εαυτούς τους;

Όπως είδαμε και στο απλό παράδειγμα των μικροσκοπικών Falklands, όταν έχεις αιολικά σε ένα δίκτυο, η υποκατάσταση καυσίμου είναι πολύ μικρότερη από την φαινομενική αιολική ηλεκτροδότηση, αφού οι αιολικές μεγαβατώρες "γράφονται", όσο παράλληλα καίνε και οι συμβατικές μονάδες, ούτως ή άλλως για να αποφευχθούν blackout ή άλλα προβλήματα (ή να είναι κάποιος στο χειρουργείο και να κόψει ο αέρας). Και να τι συμβαίνει όταν έχεις, όπως η Γερμανία, πολλά αιολικά και περιμένεις να είναι μη ασήμαντο ποσοστό της ηλεκτροδότησης (από την Welt Online):


Η εφημερίδα λέει ότι φαίνονται οι συνέπειες του κλεισίματος 8 συμβατικών (πυρηνικών) μονάδων. Η διαχείριση του δικτύου χρειάστηκε εφεδρικούς σταθμούς από την Αυστρία και από παλιές μονάδες που καίνε πετρέλαιο. Και ήταν τυχεροί οι Γερμανοί που τον Δεκέμβρη δεν έκανε κρύο και ήταν εφικτές και οι εισαγωγές από την (πυρηνική) Γαλλία. Σε τέτοιες περιπτώσεις εκτός από εφεδρικούς σταθμούς και εισαγωγές, ο διαχειριστής του δικτύου παίρνει και άλλα μέτρα όπως επιλεκτικές περικοπές σε πελάτες για να κρατήσει το δίκτυο σταθερό. Αντίστοιχα μέτρα για αποφυγή blackout είχαν άλλες 990(!) φορές το 2011 και 290 φορές το 2010. Το κόστος των παρεμβάσεων είναι "εκατομμύρια". Και ζητώ συγγνώμη, αλλά τα Γερμανικά μου περιορίζονται σε ό,τι μου λέει το Google translate.

Το γράφημα δείχνει αυξομείωση στην αιολική παραγωγή που αντιστοιχεί σε ...11 γιγαβατ(!) σε ένα 24ωρο. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι χειρότερο από ανεπαρκείς διασυνδέσεις μεταξύ του αιολικού Βορά και του ενεργοβόρου Νότου (αλλά όπως έχω γράψει και παλαιότερα οι Γερμανοί δεν θέλουν άλλους πυλώνες να τους χαλάνε το τοπίο -- μαζί τους εγώ!).

Οι Γερμανοί λένε ότι πέτυχαν 7,6% αλλά είναι παραμύθι στατιστική. Τι να το κάνω το 7,6% όταν μου γλυτώνει το 3% (αν το γλυτώνει και αυτό) του συμβατικού καυσίμου; Πόσο χρήσιμη είναι η στατιστική "7,6%" όταν έχεις 900 παρεμβάσεις για αποφυγή blackout τον χρόνο; Τι αξία έχει το 7,6% εάν μία φορά το τόσο εξαρτάσαι από εισαγωγές; Και θα μπορούσε η Αυστρία ή η Γαλλία να συμβάλουν εάν είχαν οι ίδιες ανάγκη το ρεύμα ή εάν και αυτές είχαν από 20.000 αιολικά; Έτυχε και δεν είχαν ανάγκη.

Η ετήσια στατιστική παραγωγή, 6%, 7%, 8% από 25.000 αιολικά δεν λέει τίποτα. Οι χρήσιμες στατιστικές είναι 1) πόσο καύσιμο υποκατέστησαν (σχεδόν τίποτα) και 2) πόσες μέρες θα είχε blackout εάν δεν υπήρχαν ΜΗ αιολικοί γείτονες (πολλές).

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε στην Αγγλία τον Δεκέμβριο του 2010. Το φαινόμενο το έχει προβλέψει η Ε.ΟΝ από το 2005.

Και όπως μου επισημαίνει η ThW, και οι Γερμανοί (οι άνθρωποι, όχι το βαθύ κράτος) έχουν αρχίσει και βαριούνται το παραμύθι: http://wilfriedheck.tripod.com/


Ρωτώ λοιπόν τους Ζερβούς και τους Τσιπουρίδηδες και τον Παπακωνσταντίνου: Εάν η Ελλάδα έχει συνολικά 5 συμβατικά GW και βάλει και 2.000 φτερωτές, πόσες φορές τον χρόνο θα έχουμε blackout; Πόσο θα εξαρτόμαστε από την Τουρκία ή την Βουλγαρία; Πόσο όρεξη θα έχουν οι γειτονικές χώρες να παίρνουν το αιολικό πλεόνασμα; Και σε τι τιμή; Στα €90-100-200 που πληρώνονται τα αιολικά μας παράσιτα, ή στην δική τους ΟΤΣ που ζήτημα εάν ξεπερνάει τα €40; Θα έχουμε γειτονική υδροηλεκτρική και φιλική Νορβηγία (σαν την Δανία); Ή, σαν την Πολωνία, απλά δεν θα θέλουν την ενόχληση; Αλλά θα έχουν πληρωθεί τα ποσοστά για τις διασυνδέσεις και δεν θα μας νοιάζει; Που δηλαδή, τι τους ρωτώ... Ανακάλυψαν ότι ...δεν έχουν λεφτά... Τα σκαψίματα στην Κρήτη πώς πάνε λέβέντες; Πράσινη Ανάπτυξη!

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2012/01/blog-post_09.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου