Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ζεσουί τσέλιγκας

«Σου 'χει λάχει, σου 'χει λάχει να σε κυνηγούν οι βλάχοι;» Σοφό, πολιτικό άσμα, που προφήτευσε τη μνημονιακή εποχή

Γιατί πολλοί εξ ημών είτε είμεθα είτε αισθανόμεθα βοσκοί και τσοπάνηδες και μελισσουργοί και αγρότες και επαρχιώτες με στριφτούς μύστακες και έντονη προφορά ντοπιολαλιάς; Διότι εγεννήθημεν άνθρωποι. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει θνητός που να κυλάει αίμα στις φλέβες του και όχι Dettol και να νιώθει συμπάθεια για οποιαδήποτε κυβέρνηση - εκτός κι αν ανήκει σε... φτιάξη τύπου ΠΑΣΟΚ και κονομάει σαν τον Ακη, καλή του ώρα.

Από την εποχή που γράφτηκε ο «Προμηθεύς Δεσμώτης» (αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αισχύλος, που τον εμπνεύστηκε, δεν είχε επιχορηγηθεί από υπουργείο Πολιτισμού ή από την Ε.Ε.), οι πολίτες ένιωθαν μια ενστικτώδη αποστροφή για κάθε είδους φορέα εξουσίας. Ακόμα και καλή να φαίνεται μια κυβέρνηση, ευκολότερο είναι να την αντιπαθείς παρά να τη συμπαθείς. Στην Ελλάδα, όπου είχαμε μόλις τρεις καλές κυβερνήσεις μέσα σε δύο αιώνες, είναι ακόμα πιο εύκολο να αισθάνεσαι αντικυβερνητικός και αλληλέγγυος με όποιον σπάει τα νεύρα των υπουργών.

Γκλίτσα

Συνελόντι ειπείν, τώρα που οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιφερείας μανουριάζουν με το κράτος δεν μπορείς παρά να νιώθεις πιο βουκόλος και απ' τον Βόγλη στη σκηνή που φώναζε «Στάσου, μύγδαλα». Οπως στις ταινίες απόδρασης οι θεατές μένουν καρφωμένοι στις καρέκλες τους, μέχρι να το σκάσει ο πείσμων και ευρηματικός κρατούμενος. Σύννομο αυτό δεν είναι. Ούτε πολύ υπεύθυνο. Είναι, ωστόσο, ανθρώπινο και καλό είναι αυτό να το εκδηλώνουμε.

Παρακολουθώντας λοιπόν τους αγροτοκτηνοτρόφους να πολιορκούν μνημονιακούς, νέους και παλιούς, την ώρα που κραδαίνουν τις απειλητικότατες γκλίτσες τους, δεν δύνασαι παρά να ταυτιστείς ψυχολογικά μαζί τους.

Φυσικά, σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις. Στην πρωτεύουσα υπάρχουν τουλάχιστον δύο διάσημοι κύριοι που υποστηρίζουν το σύνθημα του Ζάχου Χατζηφωτίου «Εξω οι βλάχοι από την Αθήνα». Ο πρώτος που το ασπάζεται είναι ο ίδιος ο Ζάχος Χατζηφωτίου - συνήθως είναι αμετακίνητος στις απόψεις του. Ο δεύτερος, όψιμος θιασώτης του αντιβλαχισμού, είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν τους θέλει εδώ - για ευνόητους λόγους...

Παναγιώτης Λιάκος

dimokratianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου