Γίνεται να μη φαίνονται οι φλόγες και να πνίγεσαι από ντουμάνι; Ναι, αμέ! Σε χημικά πειράματα το 'χουν για ψωμοτύρι. Στην κοινωνία, όχι...
Οι Γερμανοί φτιάχνουν σπουδαία τεκίλα. Τα αυτοκίνητα των Μεξικανών είναι ανθεκτικότατα. Οι Κινέζοι είναι πανύψηλοι και οι Ελβετοί οι καλύτεροι θαλασσοπόροι. Η καθημερινότητα στο Οσλο είναι συναρπαστική - ένα ατελείωτο πάρτι. Οι Ιάπωνες είναι τεμπέληδες, οι Αμερικανοί είναι ασύγκριτοι παρασκευαστές βότκας και οι Αιθίοπες είναι χοντροί. Λάθος όλα; Ναι. Τίποτα από τα παραπάνω δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Παραβιάστηκαν όλα όσα αποτελούν στερεότυπα, που είθισται να ταιριάζουν γάντι στις δεξιότητες και στα χαρακτηριστικά των προαναφερθέντων λαών και των πατρίδων τους. Υπό κανονικές συνθήκες η ζωή στη Νορβηγία είναι μάλλον βαρετή, οι Γερμανοί φτιάχνουν καλά αυτοκίνητα και οι Μεξικανοί τεκίλα. Οι Ιάπωνες δουλεύουν σαν τα μυρμήγκια, οι Αιθίοπες είναι λεπτοί, οι Αμερικανοί ξέρουν από μπέρμπον και οι Γάλλοι από κουζίνα και κρασιά. Οταν λες το σωστό (και είναι θετικό για οποιαδήποτε εθνική ή φυλετική ομάδα), δεν προσβάλλεται κάποιος. Οταν τολμάς να ξεστομίσεις μια άβολη αλήθεια, σου ρίχνουν τον λίθο του αναθέματος, ο οποίος στην ούγια γράφει «ρατσισμός». Φευ, ουδέποτε το είδος μας ήθελε να κάνει παρέα με την αλήθεια. Οποιος το αποτόλμησε είχε θεαματικό, πλην δυσάρεστο τέλος.
Εχιδνες
Ενας από τους τολμητίες της ελληνικής αρχαιότητας ήταν ο Σωκράτης. Με τη στάση του απέναντι στους συμπολίτες του (της κλασικής Αθήνας, βεβαίως βεβαίως!) κέρδισε ένα σφηνάκι κώνειο, το οποίο του το κέρασαν όλοι όσοι ακούν τα χαΐρια τους και βγάζουν φλύκταινες. Υστερα ήλθε ο Χριστός. Αυτός κι αν μίλησε για υποκριτές, γραμματείς, Φαρισαίους και γεννήματα εχιδνών. Και οι... φιλαλήθεις σύγχρονοί του Τον σταύρωσαν. Ανεστήθη, βέβαια, αλλά εκείνοι που κάποτε τον υποδέχονταν ως Μεσσία είχαν κάθε πρόθεση να τον κλείσουν στον τάφο και να μείνει εκεί. Ο Χριστός μιλούσε μεν για αγάπη και συγχώρηση, αλλά, όταν έπρεπε να καυτηριάσει συμπεριφορές προσώπων και ευρύτερων συνόλων, δεν διέπετο από «πολιτική ορθότητα». Στον Παράδεισο δεν διδάσκει ακόμη ο ΓΑΠ, που τα ξέρει αυτά...
Οπότε, καλό είναι, όταν ακούτε τη -μέχρι τώρα νικηφόρα- μπούρδα «αυτό είναι ρατσιστικό», να απαντάτε με ερώτηση: «Ναι, μπορεί και να είναι. Ωστόσο, είναι αληθές ή όχι;»
ΥΓ.: Τα παραπάνω δεν είναι συμπτωματικά και έχουν άμεση σχέση με την επικαιρότητα και μερικά παιδιά που... παράπεσαν σε συνοικισμούς με παραπήγματα.
Παναγιώτης Λιάκος
dimokratianews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου